Search This Blog

Tuesday, February 02, 2010

Уште еден тотално противуставен и противсистемски закон

Владата зготви предлог на закон кој опозицијата условно го подржа за плаќање на огромните долгови на јавните претпријатија на десетгодишни бескаматни рати сосе грејс период од неколку години. Наместо да се отпуштат неспособните менаџери и доведат нови со програми за вадење на јавните претпријатија од калта, се прави ваков закон каде приватниот сектор се дискриминира илимити се доведува во нерамноправна положба.            Повеќе ».....

Додуше ако се отпуштаат неспособните менаџери кои ги заглавија јвните претпријатија – прв на список за отпуштање ке биде миленикот на Груевски – младиот надежен Јанакиевски, пошто колку што се сеќавам тој долги години работеше како директор на еден од овие загубариве. Ама Грујо не го дава Јанакиевски ни под разно. Ортаци си се до гроба.

За милениците на власта (јавните претпријатија – кои се скриени финасиери на политичките партии на власта – се користат нивни средства за изборни цели, пример автобуски превоз, сендвичи за групат викачи/аплаузери на митинзите на власта, лепачи на плакати)  се даваат специјални даночни повластици – тоа не го дозволува уставот кој гарантира рамноправност на субјектите. Да подсетиме приватниот сектор крваво се задушува и затвара со драконски казни ако не испоштува буџетска или законска обврска.

Законот е противсистемски и антирефорсмки, бидејки со ова само се ГОИ административниот апарат кој ја цица крвта на стопанството и приватниот сектор. Да бидам фер према опозицијата таа амандмантски бара истиве аршини да важат и за приватниот сектор. Ама Ставре не дава – вика тие веќе биле спонзорирани со претходните антикризни мерки. Мижи Асан да ти бајам.

Уште еден закон со кој се воведува на мала врата државниот социјализам кој практикуваше вакви мерки. Ало Влада заврши Социјализмот. Да беше позицијата опозиција ке викаше по неспособните менаџери – вака несака да си ја сече гранката …

No comments:

Blog Archive

Site Meter