Search This Blog

Saturday, February 13, 2010

Кои се денешните градители ... Родени и остарени во транзиција.

Во некое идно време кога на власт ке дојде некоја нова власт веројатно ке ни отвори транспарентно кои се сегашните транцициони градители, сејачи на транзициона магла. Кои се компаниите (човек фирмите) кои ги добиваат тендерите за градба, кои се компаниите кои ги добиваат тендерите за работа со Владата (најголемиот инвеститор во транзициона Македонија). Усполви за корупција и непотизам колку сакаш.          Повеќе ».....

Ке се види колку човек фирми станаа луѓе и кои се. Ке се види како се уништија големите четири градежни компании (вработуваа 50 иљади Македнонци) за да се створат иљадници сателит градежни компании кои немаат ни еден инжињер а градат големи проекти. Предузимачите и палирите станаа добитници на државни тендери. Како ли градеа, со кои стандарди. Едно време никој не сакаше да купува станови од ваквиве сателит градежни фирми.

Ке ги видиме и имињата на оние кои одлучуваа кој ке ги добие тентерите. Покрупните ке одат во длабинска анализа. Шпекулација е дека во многуте тендерувања ке се најдат непотизми и корупции. Ке гледаме некои нови спектакуларни апсења. Ке видиме кој ги менување дуповите и гуповите, по желба на кого. Птиците ке пропејат. Чудно ниеден новинар не ја истражува оваа тема.

Жа жал тоа нема да ни ги врати изгубените години на развој кога можевме да се измакнеме од транзицијата и бедата која не снајде. Ке станеме транзициони старци. Родени и остарени во транзиција. По дефиниција транзицијата било која - треба да заврши за десетина години. Ке градиме ли нов музеј на жртвите од транзиционите власти, ке спроведуваме ли нова лустрација во периодот на транзицијата ... или едноставно ке се направи место во сегашните музеи рушејки ги сегашните поставки. Така падна Сталин, така скоро падна Хусеин, така паѓаат некои афрички владетели и суверени. Не е случајно што на многу меѓународни рејтинзи позициите ни се исти со афричките држави. Кредитите земени од сегашните власти долго време ке треба да ги враќаат идните генерации а не изградија ни километар автопат, ни километар пруга, ни еден посериозен енергетски капацитет ... единствено што градеа е транзиционата магла.

No comments:

Blog Archive

Site Meter