Search This Blog

Monday, August 20, 2007

Мали Хидроцентрали (втор дел)

Во последните неколку години во Македонија е модерно да се зборува ... да се најавуваат нови инвестиции со таканаречените мали хидроцентрали ... За ова пишував опширно во мојот пост “МАЛИ ХИДРОЦЕНТРАЛИ

Се најавуваа стотина мали хидроцнетрали ... Од друга страна имаме денеска еден напис на Дневник - ВО ПЛЕВЕЛ НАЈСТАРАТА ХИДРОЦЕНТРАЛА ... Крадци ги вртат турбините во Вруток ... Најстарата мала хидроцентрала е тотално напуштена и последен пат произведувала струја во далечната 1979 година ... Сега е сопственост на ЕСМ-ЕВН ... Представува и опасност за месното население - бидејки дел од објектот е под напон ... но тотално напуштен представува само опасност за деца кои слободно влегуваат и се играат низ објектот ...

Некогаш селото Вруток добило струја пред Гостивар ... и тоа бесплатно ... Хидроцентралата била пуштена во погон во 1937 година ...

- Еве неколку линк за Малите хидроцентрали ...
- МАЛИ ХИДРОЦЕНТРАЛИ
- Избрани компаниите што ќе градат мали хидроцентрали
- Објавен тендерот за изградба на мали хидроцентрали
- Бизнисот со мали хидроцентрали се по атрактивен
- Ќе се градат 15 мали хидроцентрали
- Наместо на 60 локации мали хидроцентрали ќе се градат на 41
- Над 120 компании заинтересирани за мали хидроцентрали

No comments:

Blog Archive

Site Meter