Search This Blog

Wednesday, March 04, 2015

Две стратегии - божемски тивки води ... Ненормална нормалност

Стратегијата на Заев со проектот “Вистината за Македонија“ е да се даде акцент на содржините на телефонските разговори каде се откриваат криминални дејанија на врвовите на актуелната власт. Ваквите објави наизглед се не поштени/не дозволени/не легални, заради нарушувањето на приватноста и не легално прибавените снимки на телефонските разговори. Но заради поширокиот интерес на јавноста за содржината каде се откриваат криминални дејанија, ова е единствена можност/начин тоа да и се соопшти на јавноста (поради “киднапираниот судски систем“). Тактика е - “бомбите“ да одат во размак од неколку дена за да се даде време тие да предизвикаат ефект врз јавноста, како домашна така и странска а и да стигнат до народот поради скученоста на малиот број на медиуми кои се одважуваат ова/бомбите да го објават. Сето ова веројатно ке биде своевиден експеримент (кој вероватно подоцна и теоретски ке се проучува) дали може во демократско општество да функционира ваков иновативен систем на “ненормална нормалност“ ...

Стратегија на ВМРО-ДПМНЕ е преку медиумите кои и се наклонети да ги амортизира бомбите на Заев и правно да ги напаѓа во постојниот правосуден систем заради нелегално стекнатиот материјал и нелегалната објава. Да се однесува како тоа што го слушаат, не ги допира и не предизвикува ефект ... По првиот шок ВМРО-ДПМНЕ сега се обидува да продолжи понатака демек да ја остварува изборната програма. Тие да можеа до сега ке го завршеа судскиот процес кој го најеви Груевски во првио прес за пуч-от.

Како ке трае оваа политичка битка - така ке се зголемува штетата и за позицијата и за опозицијата. Оној момент кога ке проценат дека загубите им се големи/преголеми и дека горат во оваа битка, ке седнат на маса и ке се договорат. Аболиција во РМ ... кадар три ...

Било кој би се обиде да во сето ова внесе насилие, ке биде политички мртовец за кратко време. Странците - од нив можеме да бидеме задовлни ако се прифатат да бидат гарантори на договорот меѓу двете страни.

Многу ке зависи и од економската одржлиот на економскиот систем во Македонија, дали ке паѓаат приходите во буџетот на РМ и дали ке можат да се задолжуваат со нови кредити во име на сите нас на пазарот на пари. Плати и пензии кога не ке можат да се финасираат со додатно кредитно задолжување а без нов релен импут - ке настане распад на економскиот систем а со тоа ке се распане политичкото владеење на актуеланата влада. Неизбалансираниот буџет кога тогаш ке експлодира како вистинска боба. До бескрај неможе да се оди со пумпање на буџетските приходи од нереалните извори. Тоа што го отплатија долгот кон ММФ само им дава можност да не дозволуваат меѓународни институции да роварат по трезорот (во една од бомбите видовме колку власта е осетлива на мониторирање на трезорот). Зголемениот буџет ке мораат да го покријат со ново задолжување кај белосветските банки каде има доволно слобони пари за кредитирање. Белосветските банкарски лихвари еднашка ке речат - неможе веќе додека не го платиш стариот долг. Ова го знаат и разбираат сите коцкари кога ке загубат преголема сума на коцка. Сето тоа на крај ке го зголемува долгот на државата. Колкав е вкупниот долг знае само економскиот тим на владата. Ако кријат нешто во тој поглед ке мораат да бидат свесни дека тоа неможе да го кријат вечно. Некој некогаш дебело за тоа ке одговара. Никој не може да ги спаси тогаш кога ке се случи хаварија на буџетот. Трагата на парите никој не може да ја скрие.

No comments:

Blog Archive

Site Meter