Search This Blog

Sunday, October 04, 2009

Книга на блог - Родослов (Генеологија) Рада Јовчиних из села Старог Нагоричана

За да се подигне книга на интернет, најдобро/најлесно/најбрзо е таа да се претвори во ПДФ формат и како таква да се подигне на некој сервер. Веројатно и оваа книга ке доживее такво интернет издание. Во таков случај незнам колку пребарувачите ке можат да ја пребаруваат и преку соодветни зборови да пронаоѓаат делови од содржината. Бидејки Родословот (Генеологија) Рада Јовчиних из села Старог Нагоричана - пишуван од почитуваниот РАДЕ ВАСИЉА СПАСИЌ, го сметам за исклучително значајна книга, етнолошки и културолошки извор за Старо Нагоричане - се решив да направам експеримент и книгата да ја подигнам на мојот блог Старо Нагоричане, се разбира по добивањето на согласност од авторот.           Повеќе ».....

Оној кој сака да ја прочита најдобро ке биде да ја чита преку содржината - која е подигната на посебен пост и отаму да се шета по линковите од оделните написи. Авторот сам ги објаснува причините за пишување на оваа книга и ја појаснува методологијата по која се води. Тука ке изворно ке цитирам делови од неговите појаснувања:
  • Пишем ову књигу у знак захвалности нашим прецима, који очуваше веру и обичаје и који их пренесоше нама у времену у којем сада живимо уз аманет да се свега што нам је од њих остало не одричемо. Нема веќег греха од греха када потмци руше и разарају гробове својих предака и када према њима не указују нужно поштовање. Слажем ове редове да бих спасио од заборава време у којему су наши претци живели, да бих пренео младој генерацији и свим будуќим нараштајима неке обичаје, начин живота, веровања и празновања, да бих спасио од заборава неке друштвене односе у којима су наши претци живели, да бих пренео њихове радости, муке и страдања. У циљу свега тога покушао сам да поред имена људи, у овој генеалогији говорим о занимању, о домаќој радиности, о свадбама, славама и празницима и све остало што је наше претке опкруживало у друштвеном и природном животу. 
  • ... морамо констатовати да су морални односи у породици и у друштву вртоглаво опали. Док су наше бабе и прабабе у својој одеќи имале заштиту од природних недаќа и непогода и покривање голог тела, данас се тело нагло открива и то до те мере да прелази у ружноќу и неукус. Нема више устајања младих људи када поред њих проѓе старија особа, нема више топлог поздрава и топлих жеља, нема више “Помози Бог и Бог ти помого” ...
  • Пишуќи о тим временима и слажуќи ове редове не мислим вратити точак моде и обичаје уназад, али није на одмет знати како се накад живело, како се хлеб насушни зараѓивао, какви су односи меѓу људима били. Зато још једном кажем да ова књига није само генеалогија о људима и о нашим претцима, веќ мала породична, односно родовска историја, која преко рода Јовчевих желим приказати једно време, јер су ови људи у Стаорм Нагоричану и у свим осталим селима живели истим животом.

No comments:

Blog Archive

Site Meter