Search This Blog

Thursday, September 10, 2009

СДСМ сеуште ужива под сенка ... Бране Б.Ц - ке му даде мандат на Бране Б.Ц. да предложи “Влада во сенка“ ?! ... Дворските игри во Македонија следуваат


СДСМ сеуште ужива под сенка ...

Веќе неколку месеци СДСМ и Бранко Црвенковски најавуваат “Влада во сенка“ - но наместо тоа сеуште уживаат под сенките на палмите во околните плажи или се ладат под некоја дебела сенка низ МК шуми и паркови, летните тераси по скопсите ексклузивни кафитерии (на кејот на Вардар, ул.Македонија, ул.Ленинова - шминкерите никојпат не го напуштија СДСМ), а и Охрид ни е тука... Многумина од нив сеуште се на државен трошок платен од народот на РМ (пратеници, апанажери, тешка СДСМ државна администрација, тазе млади пензионери...)... Наместо да говорат од позициите на најавената “Влада во сенка“ - тие мудруваат на грешките на сегашната Влада на Груевски со лесни прес конференции и интервјуи ... Повеќе » …..

Оваа сабота СДСМ ке го држи својот 12-ти Конгрес во хотелот „Александар палас“, ке ја усвојуваат Програмата (конечно!!). Можно е да ја изберат и долго најавуваната “Влада во сенка“ или само да ја започнат процедурата. Се прашувам каква ке биде процедурата, кој ке ја игра улогата на Претседателот кој на Премиерот го доверува мандатот за избор на “Влада во сенка“. Веројатно ке испадне дека Бране Б.Ц. (популарно нарекуван кај политичките противници) - ке му даде мандат на Бране Б.Ц. да предложи “Влада во сенка“. Потоа Бране Б.Ц. ке прави широка консултација со советот на старците и интелектуалците од СДСМ, кого да му го предложи на Бране Б.Ц. - или не, пак ке има сега веќе 13-ти конгрес (седница на собранието на СДСМ), кој ке го верификува мандатот на “Владата во сенка“ која ја прелага Бране Б.Ц.

Потоа што ке следат уредување на кабинетите на министрите од “Владата во сенка“, избор на секретарки и чиновници во кабинетите, шоферите и личното обезбедување. Ке има страшна јагма за местата - бидејки нели тие се можните идни учесници во вистинската Влада на РМ кога, СДСМ повторно ке се врати во големата игра на некои следни парламентарни избори. Па ако не и оди на оваа “Влада во сенка“ ке има реконструкции - забава за новинарите и народот кој сака сеирџиство, омилен спосрт на Македонецот (штета што не е олимписка дисциплина - би биле фаворити за медал).

Или не, ке падне ова комплетно мое сценарио со тоа што Бране Б.Ц. - ке предложи друг Мандатор за Премиер на СДСМ-овската, “Влада во сенка“, можеби Гордан Георгиев и Зоран Јовановски сегашните млади подпредседатели на СДСМ (ако може ВмроДпмне да успева со “Бејби Влада“ - зошто тоа да не го проба и СДСМ). Не верувам во ова дека така лесно Бране Б.Ц., ке одстапи од своите докажани апетити за владеење. Но како беше она - СДСМ и се е можно, можно е памет да му дојде и на Бране Б.Ц. ...

Ке заборавев да кажам дека сигурно течат консултации за можни коалиции за учество на другите сродни партии на СДСМ за оделни Министерства во “Владата во сенка“. Нели некои од тие човек-партии немаат големо гласачко тело - но се фалат дека имаат кадар ...

Која забава за новинарите и изгладнетиот и осиромашен народ. Дворските игри во Македонија следуваат. Се надевам дека нема да се изродат крвави сценарија. Едно такво веќе гледавме во 2001-вата во фингираната војна во Македонија.

1 comment:

Anonymous said...

Nisto batka ne biduva od opozicijava,nitu b.c nitu m.c nitu gospod ne gi vadi od taa letargija,na zalost za suva sliva ne ja biva,ete slikata kazuva sve ..... a ona za krvavi scenarija ... navistina ne mu e mesto vo postot,situacijata od 2001 so ovaa sega blage veze nema ....... abe Volanco,neznam sto se slucuva so vas blogerive,abe eden ne se najde da napise nesto za (ne)uspehot na nasata reprezentacija,pa vlegovme megju 12-te vo Evropa a moze i pogore,pa za ona spored vas opozicionerive "antikvizacisko" zname sto pokriva cela tribina,pa za cuvstvoto sto se javuva vo toj moment(za zal ne kaj sekogo) .... nisto,nitu eden zbor,nitu slika,sto antisportisti bevte,pa ne e zivotot samo vo politika .....pozdrav.

Blog Archive

Site Meter