Search This Blog

Wednesday, May 19, 2010

Антички статуи во Грција се продават за ДЕСЕТ милиона евра

http://www.netpress.com.mk/vestiimages/72209/statui%20Grcija-afp_f.jpg http://images.tanea.gr/AssetService/Image.ashx?w=160&pg=315366
Нетпрес објавува дека во Грција горните статуи се продавале на црниот пазар за десетина милиона евра … ова е ударна вест скоро во сите грчки медиуми …          Повеќе ».....
Мене ми е друго прашањето, дали случајно овие статуи не се ископани некаде на многуте локалитети во Македонија? И да не се, оваа вест покажува колкави се профитите на археолошката мафија која копа и прекопува низ Македонија. Археолошка мафија во Македонија има, таа често е спонзорирана од грчки прекупци кои потоа артефактите како Грчки или ги продава на грчките власт за што има јавни и тајни фондови и тие се представуваат во грчките музеи или ги препродава на црниот пазар. Колку пати само се има пишувано дега и огромни статуи откако ке се пронајдат им се губи трагот … Ваквите големи транспорти на артефакти никако неможат незабележано да поминат низ МК граници, во ваквите транспорти често се вклучуваат високи полициски и царински службеници. Сето ова е подржано и од јавните и тајните полиции. Не дека ова не се знае – но се работи за крупни парични износи кои потоа се користат за секави цели од лични до партијски …
За археолошката мафија во Македонија често пишував. Еве неколку линкови:
1.МАКЕДОНСКА АРХЕОМАФИЈА (1), Молчи и копај, парата е добра!
2.ИСТРАЖУВАЊЕ МАКЕДОНСКА АРХЕОМАФИЈА (2), Што сакаа да откопаат Фрчкоски, Владо Поповски и брат Љубе?
3.ИСТРАЖУВАЊЕ МАКЕДОНСКА АРХЕОМАФИЈА (3), Крадењето на црквите „ад акта“
4.Македонија има организирано подземје – мафија со мафијашка структура „војници“ и „босови“, но и со силни врски со центрите на државната и политичката моќ.
Φωτογραφίαhttp://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=14712426&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=800http://www.isthmos.gr/photos/thumbnails/kouroi-nemea_350x0.jpg

No comments:

Blog Archive

Site Meter