Search This Blog

Monday, February 09, 2015

Време за нови партии, луѓе и идеи ... Привршува ли Султанократијата во РМ ...


Во Европа а и во опкружуванјето во изминатите неколку години се случуваа нови партии и нови идеи да влезат на голема врата во политичкиот живот. Се случи голема промена на распоредот на политичките сили низ цела Европа (Европски Парламент). Се случи нешто што никој не го очекуваше. Левицата стана екстреман левица а десицата екстерна десница. Клатното на политичките идеи и понуди се заоштри во нивниот изворен облик. Навистина во Советот на Европа сепак со релативно мало мнозинство победија досегашните главни десни и леви партии но во Советот на Европа влегоа и екстремната левица и екстремната десница.

Вистински политички земјотрес предизвика победата на екстремно левата партија на Сириза во соседната Грција. Таа во сојуз со екстремно десна политичка партија на Грција Независни Грци формира нова владеачка коалиција со микс на програмите на екстремната левица и десница во Грција. Вакви слични процеси се навестуваат и во могу други ЕУ држави, особено во оние кои се со слични кризни ситуации.

Во Македонија во досегашното практикување на политичката демократија имавме менување на Владини коалиции предводени од СДСМ, демек лева идеја и ВМРО-ДПМНЕ демек десна идеја. Но во суштина во нивното вистинско остварување имаме мешање на идеите. СДСМ всушност спроведуваше десни идеии а ВМРО-ДПМНЕ лев идеи. Најголемиот наш проблем е всушност што ние немаме поделеност на левица, десница и центар во политичките партии ... кај нас партиите се сеуште поделени по етничко/национален принцип ... определбата на леви и десни е само формална - за да им биде прифатена програмата од судовите ... Имаме партии кои се декларираат за десница (ВмроДпмне ...) но спроведуваат стратегии и програма на класична левица ... а СДСМ како декларирана левица владеше со остварување на програми и идеи на класична десница ...

Во последните девет години во Македонија доминира ВМРО-ДПМНЕ предводена од Груевски. Тој паметно советуван од своите советници го усоврши владеењето во РМ наследено од начините на владеење на Црвековски. Ја смени и ја освои целата власт сосе судската и стана апсолутен владетел. Сето ова доведе до познатата изрека дека кога некој владее апсолутно всушност во државата апсолутно царува корупцијата и криминалот се до ситуација да криминалците/мафијата си имаат своја држава полиција и судство.

СДСМ не доживеа реална реорганизација со нови сили, бидејки не се придржуваше на главното правило оној кој губи на политичките избори дека мора да си оди од власта во матичната партија, Напротив го менувше статутот во правец на зацврстување на власта на лидерот (Султанот во својата партија).

Султан партиите всушност владеат султански во Македонија. Груевски султанократски владееше во сите мандати во последните девет години потпомогнат од Султан Ахмети, кој секојпат порачува вие колете се бесете се но една третина сега засега е негова. За повеќе ке чека кога по десетина години ке се смени политичката слика во Македонија, кога во РМ ке има повеќе гласачи Албанци од Македнонци.
Нови политички снаги кои ке донесат нови идеи и нова надеж се неопходни за да се пробуди заспаното неутрално гласачко тело во Македонија. На последниот конглес на ЛДП всушност тоа и се случи на чело на ЛДП дојде потполно нов човек Горан Милевски. Здраво е за политичкат демократија во МК вакви промени да се случат и кај главните политички ривали во МК. ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ во периодот кој следи ако не се реформираат со нови снаги/луѓе и нови идеји ке ја доживеат истата судбина на главните политички партиии во Грција ПАСОК и Нова Демократија. ПАСОК веќе го нема ни во грчкиот парламент а Нова Демократија е во опозиција со релативно мал број на пратеници. На некои следни избори и таа може да нестане од политичката сцена.

Досега во Македонија имаше неколку обиди да се створи партија на екстремна десница но не успеја ни еден обид. Слично како што не успеа ни екстремно лева партија да изникне на политичкта сцена. Не дека нема идеии особно во екстремната левица која има сериозен настап во здружението ЛЕНКА и Солидарност. Дека има нови идеи и нови луѓе на политичкат сцена се уверивме во одлично организираниот отпор на Студентскиот пленум каде се појавија неколку нови лица кои уште утре можат да бидат лидери на некоја нова партија. Тие млади луѓе течно зборуваат без да читаат ...

Ке им дојде ли крај на Курто и Мурто?No comments:

Blog Archive

Site Meter