Search This Blog

Saturday, February 28, 2015

Граѓанско новинарство ... Заев интернет интервју на НОВА

‪#‎НоваДебата‬

Уште од времето кога бев многу активен блогер - еден од повеќе читаните, бев пресреќен дека преку блогот и блогирањето развиваме еден вид на граѓанско новинарство. Така по мое тогашно сознание (Април 2007) во МК блогосфера беа вклучени на Блогерај (кој сега не постои) 14026 блогери. На Блогер МК беа вклучени 780 блогери а на  Blogspot ... Blogger ... имаше по моја тогашна проценка 2000 блогери.  Блогерај и Блогер МК гледам дека веќе не се активни но останаа блогерите на  Blogspot ... Blogger ... и на другите светски блог платформи. Повеќето од блог заедницата премина на www.facebook.com и на twitter.com/twitter. Двете интернет платформи кои станаа многу популарни ги собраа скоро сите интернет корисници кај себе и во еден дел од нивната активност се створи огромна сила на граѓанско новинарство.

Да се вратам на денешната тема Граѓанско новинарство ... Заев интервју на НОВА ... Вистинска револуција на граѓанско новинарство направи СДСМ кога преку страниците на www.youtube.com  овозможи live stream и ги вклучи сите оние кои имаат добра конекција на интернет да се вклучат директно во живо на пресовите на СДСМ каде тие говорат за Вистината за Македонија. Интернет порталот НОВА ТВ - со вчерашната НОВА Дебата со социјалните мрежи: Зоран Заев во живо, направи чекор од седум миљи во развојот на граѓанско новинарство во Македонија. Сите кои го гледале овој live stream ке потврдт каква револуција во граѓанско новинарство донесе овој настан. Беа поставени и одговориени стотина прашања од различна групција на граѓани, од кои многу незгодни за одговарање и Заев беше на вистинска мака веднаш да одговори на поствените прашања од квалететен новинар и евентуални подпрашања (инаку Билјана Секуловска не ми е омилена новинарка но секако е квалитетен новинар - таа и во ова интервју постави многу незгодни прашања на Заев). Верувам дека оваа интернет дебата ке се настави, имено беше прекината на средина затоа што “снемало струја“ во седиштето на НОВА.

No comments:

Blog Archive

Site Meter