Search This Blog

Wednesday, March 22, 2006

Винарската визба Тиквеш пријави шесткратно зголемување на профитот

Винарската визба Тиквеш лани осварила нето профит од 104,8 милиони денар или 1,7 милион евра, што е речиси шесткратно зголемување од профитот остварен во 2004 година.
Приходите од продажба што Тиквеш ги направил лани изнесуваат 882 милиони денари или 14,4 милиони евра, што е годишен раст од 5,83% во споредба со претходната година.
Неревидираните финансиски податоци објавени на Македонската берза покажуваат дека Тиквеш лани имал огромен раст на останатите приходи од дејноста на 488,6 милиони денари (8 милиони евра), во споредба со 2004 година кога оваа ставка изнесувала 400 илјади евра.

Виновата лоза и Виното заедно со познатата ж‘та и струмичката мастика, се судбина и добра иднина на Македонското земјоделие....

Мајсторот(Свето) си докажува дека е мајстор, од лоша пивара направи одличен балкански бренд. Од познатиот Тиквеш очекувам да направи чуда...

11 comments:

MT said...

Уште да им го плати грозјето на лозарите :-))))

Anonymous said...

Lesno mu e nego, gi kaci cenite dvojno na vinoto i gi ucenuva kafandziite koi sakaat da imaat skopsko pivo deka mora SAMO tikvesko vino da prodavaat. E toa e ucena a ne majstorstvo. Ama Makedonija i se e mozno

Photo Volan said...

Далеку од тоа дека сум љубимец на Свето.

Теко, мислам дека го плати грозјето на земјоделците...

Незнам како ги прави работите што ги прави, но крајниот резултат секојпат до сега му бил добар, за него се разбира па и за луѓето што работат со него...

MT said...

КОГА Волан КОГА??? :-))))
за 2004 почнале да го исплаќаат сега, но дали е исплатено?
http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=59512
Јас мислам дека тоа не е ОК.

Anonymous said...

Volan, ako patuvas vo Grcija vlezi vo bilo koj supermarket i ke vidis francuski vina po 1 do 3 evra, italijanski okolu 2, chileanski za 1,5 evra, australiski 2-3, californiski 3 evra. A nas tikves 4-5 evra.

Neka gi simnat akcizite pa da vidime kako toa majstor sveto raboti. Gi muze gradjanite a na lozarite im dava crkavica za grozjeto.

I tebe vo tvojot biznis, ne znam sto e, ama neka ti stavat akciza ili carina pa da vidis kako ke bides uspesen.

So godini drzavata go stiti so akcizi. A sto od taa zastita vidoa lozarite. Hmelj ne proizveduvame pa ostanuva nejasna akcizata za pivo, ama ete treba sveto "dobro" da za"RABOTI" a i uste nekoj pokraj nego.

Dali ne si se zaprasal zasto drzavata ne si napravi carinski sklad i parking pa da go polni budzetot?

A od sto togas bi gi polnel Sterjo svoite (i necii) dzebovi.

CELIOT golem biznis vo drzavata ni odi taka.

Zemi ja postanska banka. Ja prodavame za 1,7 milioni evra, ING vednas na Trifunco mu ja prodava zgradata za 3,7 milioni (znaci ING vednas uste pred da pocne da raboti zarabotila 2 milioni) a Trifke si dobi zgrada od 10 milioni za 3,7.

E toa e "majstorski biznis". A ti moras da se boris so sverc, siva ekonomija, da se molis da ti platat, da platis danoci, pridonesi i na kraj po cel den so inspekcii da se raspravas.


Koj ti e kriv sto ne si "majstor".

Izvini ama se nerviram koga nekoj najgolemite kriminalci vo drzavava gi narekuva "majstori"

Gjole said...

Во право е претходниов анонимец --

..ај шо Свето "мајсторот" не им плаќа на тоа кутрите лозари 100 години за виното што им го земал --- уште и државата него па ќе го штити со царини и акцизи -- што btw e случај и со производители како Битолска млекара -- чист пример - отиди во Тинекс и спореди цена на сирење (или кашкавал на ИМБ и на Meggle) ...да да -- нема разлика во цените! :-)) ..и покрај царинската заштита за македонските производи.

-- запрашајте се само што ќе случи со профитот и продажбата на Тиквеш ако недај боже утре влеземе во европска унија?? -- нема да има продажба и профит бидејки Тиквеш ќе пропадне за 6-месеца -- пошто ја водат криминалци и неспособни луѓе!
..и заради тоа што нема да може да издржи конкуренција во услови на отворен пазар и слободна трговија.

-- за царинската заштита што ја имаат нашиве производители во моментов не можам да ви дадам точни бројки -- ама бидете сигурни дека се работи за двоцифрен број! ..секако со тенденција да се намалува во наредните години, со нашето приближување кон европската унија. -- што за некој што малце се разбира треба да биде алармантен податок, кој уште еднаш покажува колку е далеу македонското стопанство - од европското во одност на ефективноста, продуктивноста, конкурентноста а и во однос на квалитетот на производите.

..се додека фаци како Штерјо (..тој што дома не му кажале дека не се пцуе пред камера кога некој ти бара изјава :-) ) ..и Свето -- се фактори во македонскава економија -- бидете сигурни не чека многу неизвесна и најверојатно - непросперитетна иднина.

п.с..го чекам само денот кога странците ке дојдат и ке купат све што е за продавање кај нас :-) -- може така ќе се создадат предуслови за некогаш да бидеме нормална држава!

Gjole said...

п.с. мењаме линкови? :-))

..ја веќе те стаив на - http://m-soulz.blogspot.com/ ..

Photo Volan said...

Стално имаме потреба да го гледаме свеетот со некакви наочари.

Вообичаено пишуваме за лошите вести.

Последните неколку поста се поггодија “као“ - некави добри вести.

Најверојатно дека за Свето сте во право за се што зборувате. Но има еден факт кој не е спорен. За се што се фати Свето во неговиот бизнис му успеваше.

Предпоставувам дека сте помлади па не се сеќавате во каква состојба беше Пивара пред да дојде Свето со тимот во неа.

Како го правел тоа не навлегувам, но од пивара направи златна кокошка. Луѓето што работеа таму заработуваа, надпросецни плати во Македонски услови. и т,н...

Еве го се фати со бизнисот на Виното - една од перспективните гранки во Македонија.

Има некакви резултати.

Еве дури успеал владата да ја убеди да го рекламира македонското вино на ЦНН. Како тој си знае..

Пак повторувам со повеќето па и со сите коментари ваши се слагам, но неоспорен факт е дека Свето води успешни компании...

Ѓоле - во некое идно време кога ке ставам нови линкови ке го ставам и твојот.

Ти го имам посетено неколку пати сајтот и одвреме навреме пратам што пишуваш.... како и други дваесетина блогови кои во меѓувреме одвреме навреме ги посетувам....

Anonymous said...

Volan, za tvoja informacija. CNN e idea na gargamel i nema vrska so sveto.
Vtoro, pivara so doadjanjeto na sveto, svetlana and Co, stana duvlo na kriminalot. Ako ne si znael vladata na ljubce postavi strazi pred vratite na pivara za da moze da se brojat kamionite koi izlagaat od pivara. za zal sveto i niv gi kupi pa za dve nedeli gi snema strazarite od UJP. Inaku se pretpostavuva deka za povece od 50% od proizvodstvto na pivara NIKOGAS ne se plateni danocite (kako DDV, taka i dobivka itn) i toa za eden podol period od 20 godini. Da te potsetam deka do skoro a verojatno seuste vladite na makedonija donesuvaa odluka so koja neplatenite pridonesi za vrabotenite mozea da se placaat na 36 rati. Za kogo ako se znae deka ne moze da isplatis plata ako ne si platil pridonesi. Za taa ista oligarhija koja pridonesite gi placa tek koga ke mora, t,j, pred da odis vo penzija ili ako ja napustas firmata.
Dali znaes deka kamionite so uvozna roba na sveto and Co, NIKOGAS ne vlegle na carina, tuku direktno zavrsuvale vo nivnite magacini a niz carina samo dokumentacijata zavrsuvase vo carina. E ti sega kazi mi kolku toni repro materijal e vneseno i kolku pivo od toa e napraveno a kolku prijaveno. Dali znaes deka seuste Skopsko se prodava na golemo vo kes?

Isto e i so vinoto.
Eve za tvoja informacija, Tikves e celiot staven pod hipoteka. Kreditite preku Idea plus and Co, se isprani i sveto and Co, so tie pari go kupuvat McDonalds vo Bulgaria. A vinoto ni nase dobi samo nova etiketa i nova cena Ein Hundert Prozenten Mehr, ili ti dvojno.

Da ova e majstorstvo, samo sto se krsi so odredeni zakoni. Za zal sveto and Co spadjaat vo nedopirlivite pa taka za niv ne vazat zakoni.

E toa e edna od pricinite poradi koi makedonija NIKOGAS nema da stane clenka na EU, poteklo na imovinata. Za zal evropejcite ne sakaat da si go mesaat svojot kapital so kapitalot na kriminalcite od balkanot. Za Hrvatska najgolema precka e bas toa, poteklo na imovinata, inaku do sega eeeeee ke bese stara clenka na EU. Slovencite vlegoa samo od pricina sto privatizacijata ja napravija so vauceri a nie site ostanatite so pljacka. A plackata ja napravija Sveto, Sterjo, Trajce, Jorgo and Co. I posle ocekuvame nekoj da se zafati so politika i da bide posten. Pa koga ke dojde tamu i koga ke vidi sto ovie dvaesetmina napravile, vednas se zafaca so kradenje. I jas da ti kazam da mozam bi go napravil istoto ama za zal ostanavme site nie na periferijata daleku od parite. Okolu prvi doduse gi pomirisuvame ama kako eftin parfem kratko trajat.

Pozdrav, moj Volan, i ne se odusevuvaj na kriminalci od tipot na Sveto, Minco, Sterjo itn. Vo Makedonija, barem jas ne znam nekoj prav biznismen ili menadzer, koj napravil nesto a toa da go steknal posteno. Ama mlad sum i mozebi toa ke go dozeiveam.

Photo Volan said...

Еве уште еднаш ке кажам дека се слагам со вашите коментари од типот дека Македонија е окупирана од внатрешни арамии....

Но за кратко ми беше интересно да кажам дека се врзаа неколку добри вести за Македонското стопанство...

Се сеќавам дека некои амерички аналитичари викаа дека не е важно како ке се приватизирате - важно е да се приватизирате....

Уште тогаш ја легализираа пњачката.

По мене за сите тогашно актуелни полетичари т.е. за врхушката од стотина македонски политичари од сите партии треба да купиме еден остров некаде во океанот и таму да ги ставиме во карантин... или како во бугарија да им кажеме дека знаеме како се дојдени до капиталот и да им запретиме ако не го пуштат капиталот во легални инвестиции во Македонија дека ке бидат затворени...

Ама тоа нема кој да го направи, додека познатата стотка сеуште слободно шета по улици. За нив е уствари хајката на правосудството и корумпираноста на судството....

За жал од нив не боли главата, а страда народецот кој избркан на улица продава се што има од дома и него го бркаат и обвинуваат за сивата економија - а шлеперите што фрчат одсекогаш со акцизни стоки се заштитени...

Тоа во теоријате се вика мафијата си има своја држава...

Anonymous said...

Best Casino tyuueooru
http://stonewalljacksoncarnival.org/ - Web Casino
Additionally, you don?t have to stand out of your casino till the clock hits its opening time because a majority of online casinos are accessible 24/7.
[url=http://stonewalljacksoncarnival.org/]Free Games Casino[/url]
There are several advantages of playing online casino and some of them include: 1.
Free Casino Money
2.

Blog Archive

Site Meter