Search This Blog

Wednesday, April 01, 2015

Се сече (му се суди...) минатото ... Убијци на дрвена маса ... “НЕделата“ говорат ...

Се навикнавме убијците на двената маса низ Скопје да не будат во раните утрински часови. Се сече минатото ... што е постаро дрвото оваа власт посака/го исече. Дали таа има порив/план да не само да им суди на минатите режими, градејки музеи на жртвите од нивното владение, лустрирајки ги па дури и да не се меѓу живите. Им суди/пресудува и на дрвјата што тие генерации (од минатите системи) ги саделе пред одредени институции ... 

 • Се некако почна со сечењето на дрворедот долж Илинденска;
 • Продолжи со дрворедот долж булевар ЈНА (незнам како сега се вика по ново) познатата улица на липите;
 • Дрвјата пред музејот на град Скопје (стара железничка станица);
 • Дрвјата пред зградата/седиштето на ВМРО-ДПМНЕ, кое сега се претвори во бетонски плоштад
 • Се пресекоа дрвјата во центар, оние каде сега се гради фонтана (тие воопште не беа ни стари ни болни);
 • Се сечат костените пред Пелистер;
 • Сега се сечат боровите пред и околу Владата на РМ;
 • Се испоискасапи шумата околу олимписко село;
 • Се спрема сечење на шумата по падините на Водно, кај оние спорните ДУП/ГУП плацеви;
 • Се испоискасапи шумата на Водно за некаква ски патека;
 • Се поискасапи дел од шумата на Водно за да се пробие пат до Сончева долина ...
 • ... овие три точки зе за сите испосечени дрвореди кои тука не се споменати ...
Секаде каде се сечеа двјата кои ги саделе генарациите од другите системи во РМ, сега имаме згради и споменици од овој режим. Живото се исече и им одстапи место на мртвото/мртвите ... Сегашната власт им пресуди не само на луѓето од старите системи лустрирајки ги - туку им пресуди и на дрвјата кои тие ги саделе ... “НЕделата“  говорат ... Нека не Ве чуди и односот спрема спомениците од минатите системи ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter