Search This Blog

Tuesday, March 07, 2017

Македонска крвава свадба.


Во нашиод код и меморија е драмата “Македонска крвава свадба“ (Војдан Чернодрински). Се плашам разните сценаристи од денешницата да не го искористат ова драмско сценарио за да ја заплеткаат сегашноста во крваво сценарио и пир. Сетите се дека етничкиот крвав судир во Босна почна со убиствата на младиот брачен пар на мостот над Миљацка - брзо по нивната венчавка. Сегашниве сценаристи наши и странски секојдневно се обидуваат да го наметнат својот поглед на светот и кога нешто не им одговара прават таканаречени “контролирани нереди“ за да од тоа политички профитираат. По нашите градови тече река народ која е уверена дека со мирните протести ке го сочува ткивото на македонизмот, преку заложбите за сочувување на унитарнота на државата, територијалниот интегритет, идентитетот, Македонскиот јазик и името Македонско. Во ситуација сме кога немаме Собрание во полн капацитет, Владата ни е изборна, судството е такво каво е и многу лесно ке се направи голем неред во евентуалниот крвав пир – ако некој посакува такво сценарио. За релативно мала пара на светскиот пазар на убијците ке најмиш професионален убиец кој ке цели во жива мета. Пари и мотиви да сторат такво нешто во Македонија имаат многумина. Плукањето и заканувањето на младите тројки (кои деновите ги видовме во акција) е само детска игра со која можеби некој се обидува да дознае какви би можеле да бидат реакциите. Но крвав пир е нешто друго.

No comments:

Blog Archive

Site Meter