Search This Blog

Thursday, July 05, 2018

Чинење и Нечинење ... Закон за амнестија на сите вмешани во 27 Април

Од формирањето на новата сегашна Влада - целото раководство (владина гарнитура со коалиционите партнери) ги фрли сите карти на решавањето на два проблема: Договорот за добрососедство со Бугарија и решавањето проблемот кој Грција го има со нашето име (ЧИНЕЊЕ), за да ако го реши проблемот со Бугарија и три деценискиот спор со Грција,  затварајки ги овие два проблема и отворени прашања - ДОЛГОРОЧНО да бере плодовите од извесните Нато и ЕУ интегративни процеси, кои носат со себе големи можности за раздрмување на се` па дури и на економијата, која се вбризгување на нови инвестиции, грантови и кредитни аранжмани би влегла во циклус кој на оваа политичка гарнитура која е сега на власт ке и донесе долгорочно сигурни извесни идни избори во неколку циклуси.

Од друга страна минатата владеачка гарнитура на ВМРО-ДПМНЕ доживеа две изборни фијаска. Во едното фијаско во кое бројките велеа дека е победник - победата во параментарните избори се претвори во пораз и во губење на власта. Станаа опозиција. За да потоа во другите локални избори доживее тотално фијаско и катастрофален пораз. Во сето ова време старата гарнитура се одлучи да ги тера процесите со НЕЧИНЕЊЕ - кочејки се, кочеше да се избере нов Парламент, нова Владаи, нов и институции. Овие два порази беа јасен сигнал дека дотогашниот 11 години Премиер мораше да се прости и од претседателското столче на ВМРО-ДПМНЕ (последото сидро кое му беше гарант за негов личен спас) и да целото време го посвети во судниците каде е обвинет со запретени затворски казни од многу години.

Новото раководство на ВМРО-ДПМНЕ продолжува со процесите на НЕЧИНЕЊЕ и коченње на се` каде тоа го може и со негирање на се` за што е обвинувано старото раководство на ВМРО-ДПМНЕ. Се чини дека новиот лидер на ВМРО-ДПМНЕ сакајки да ги кочи процестите само и помага на новата власт да добие се` за што се залага. На крај незнам дали Претседателот ни Иванов ке попути (“ке се предомисли“), но новиот лидер на ВМЕРО-ДПМНЕ ке одигра така како ке му свират светските сценаристи. Тој сега само глуми лудило. Пробува да го кочи референдумот со неизбирање на изборна комисија. ... Никојпат никој не добил ништо со НЕЧИНЕЊЕ.

Од лидерот на сегашното ВМРО-ДПМНЕ слушнавме дека ке подготви Закон за амнестија на сите кои на било каков начин се врзани со 27 Април и случувањето во Собранието.  Кога на сите ни станува јасно дека за тие случувања ке мора да одговаатаат сите инволвирани од оние кои се директни извршители па се до нарачателите (тоа Еу државите јавно писмено го побараа) - новиот лидер се надева дека со вакво помилување преку закон ке се испазари незнам за што? Од кого очекува подршка?? Мицковски со таков чекор на ставање на дневен ред на Закон за амнестија на сите кои се вмешани во 27 Април јавно ке признае дека ВМРО-ДПМНЕ и нејзиното старо раководство се директни организатори на немилите собраниски случувања од 27 Април. ВМРО-ДПМНЕ со вакво раководство и политики ке биде сретно ако на било кои следни избори остане на своите загарантирани 250 000 гласови.  

Blog Archive

Site Meter